Varjoja paratiisissa

Normaali
AnnaPakkanen_Midi

Yöllä sitä oli sopivassa mielentilassa huomaamaan tärkeitä elämänohjeita Midin ala-aseman tuntumassa.

 

Istun laakson päässä Le Tourissa l’Olympiquen terassilla auringossa. Kun nostan katsetta, näen edessäni Mont Blancin huipun ja vasemmalla Tourin jäätikön turkoosinsiniset serakit. Pöytään ilmaantui höyryävä cappuccino, vaikkakin moukkamaisena tilasin sen klo 12 jälkeen. Täällä ei ole itsestäänselvää mistä saa hyvää kahvia, täältä saa, aurinkoisen terassin lisäksi. Astetta pahemmasta lentsusta parantuminen voisi olla ikävämpääkin!

AnnaPakkanen_Brevent

Breventin harjanne.

AnnaPakkanen_Col_du_Brevent

Jonnan ja Tuomaksen viimeiset mietinnät ennen Col du Breventiin laskemista.

 

 

AnnaPakkanen_Midi2

Hiskin mielestä asfalttikin on liian kuuma.

Minullahan todettiin rasitusastma joulukuussa, juuri ennen tänne lähtöäni. Lääkityksestä on todella ollut hyötyä rasituksessa, kun on noussut mäkiä korkealla sykkeellä, ei ole enää tullut tunnetta, että ei saa tarpeeksi happea tai että taju meinaa lähteä. Mutta uusi yllättävä haaste keuhkoille on ollu fakta, että Chamonix on Ranskan saastuneimpia paikkoja. Luin äskettäin The Guardianin artikkelin, jossa kerrottiin, että täällä seurataan ilmalaadun lukuja ja sen ylittäessään tietyt raja-arvot, “physical activity is discouraged”. On päiviä, jolloin koululaiset eivät saa olla ulkona välitunnilla. Jopa tuherruksissa kylän seinissä ei käsitellä tavanomaisia törkeyksiä, vaan saasteita: “You can’t stop breathing, but you can stop polluting”, “La vallèe polluèe” ja “l’aire svp”. Eräänä päivänä Italiasta palatessa, ei laakson perää, missä juuri nyt istun, erottanut kylältä lainkaan saastepilven takaa. Suurimmat saastuttajat ovat laakson alussa tasangolla Passyn teollisuusalue, suuri määrä raskasta liikennettä Mont Blancin tunnelin läpi, sekä pienet varaamattomat tulisijat melkein jokaisessa pirtissä. Pitkän korkeapaineen jaksot ja niiden tuoma inversio jumittaa huonon ilman v-mallisen laakson pohjalle. Niinpä olenkin ollut enemmän kipeänä kuin koskaan, vaikka normaalisti sairastan kerran vuoteen jonkun pienen flunssan. Olen onnekas kun elän puhtaassa pohjoisen ilmassa, mutta vasta nyt ymmärrän kuinka arvokasta se onkaan. Erityisesti helmikuussa, kun kuumin lomasesonki oli käynnissä, olo vaihteli koko ajan hippusen puolikuntoisesta hetkellisesti terveeseen. Parin päivän Italian road trip sinetöi kuntoni; palatessani diagnoosi oli poskiontelon- ja keuhkoputkentulehdus. Nyt on siis ohjelmassa joitakin päiviä (ainakin 2 tai kolme, ehkäpä) ilman suksia. Ja toivon, että kasa lääkkeitä vie keuhko-oireet hetkeksi.

AnnaPakkanen_Les_Houches

Pientä sinkkiä Les Houchesissa.

AnnaPakkanen_GM_piipparointia

Miihkali testaa piipparikenttää.

AnnaPakkanen_GM

Pirkon ja Miihkalin aurinkoinen Alppiloma ei oikein ollut aurinkoinen..

 

Hengitystieongelmien lisäksi nilkka tuottaa edelleen päänvaivaa. Jos ihon läpi puskevat ruuvit tai hankaavat titaanilevy ei aiheuta kipua, vanha leikkauksen jälkeinen vaiva palaa ja akilles tulehtuu. Lepopäiviä siis on milloin mistäkin syystä. Mutta en valita, olen kaikesta huolimatta saanut taas uskomattomia kokemuksia. Eräänä päivänä, suureksi yllätykseksi 2 tunnin jonottamisen jälkeenki, sai erittäin suositulla Vallèe Blanchella vielä piirtää omia jälkiä koskemattomaan puuteriin jättimäisellä jääkentällä.

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche3

Kabiini numero 18 pyörii ja meillä varattuna numero 31. Ei muuta kuin 2 tuntia jonotusta..

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche7

Kyllä nyt kelpaa tepastella Vallèe Blanchelle kun z-valtatie on avattu.

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche8

Päivän Vallèe Blanche kööri (+ kuvaaja). Kuva: Tuomas Aarrevuo

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche5

Santa Claus Ski Team Masters edustaa! Kuva: Tuomas Aarrevuo

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche2

Glacier du Geant.

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche4

Omia jälkiä piirtämässä jäätiköllä! Kuva: Tuomas Aarrevuo

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche6

Mikolla ja Tuomaksella on vaikea pitää naama peruslukemilla äskeisen laskun jälkeen.

 

AnnaPakkanen_Vallee_Blanche

Oli ehkä aika hieno lasku! Taustalla Seracs du Géant. Kuva: Tuomas Aarrevuo

Ja riemukasta oli myös pako Chamonix’n huonoja kelejä, tyttöjen ex tempore road trip Italiaan Elinan ja Jonnan kanssa, Hiski mukana tietysti. Arvoimme kohdetta vielä Mont Blanc tunnelin ruuhkassa ja päädyimme lopulta Meri-Alpeille. Päivän tekemiset ja seuraava kohde päätettiin lennosta ja niin löytyikin ihania yllätyksiä. Huononeva kuntoni pakotti keskittymään rinnehiihtoon, mutta siellä se olikin nautintoa. Kiitoradan levyiset tasaiset ja tyhjät rinteet, puoli-ilmaista laaturuokaa ja Ranskan töykeyteen tottuneelle yltiöpäisen ystävällistä palvelua. Ajoimme ensin Artesinaan, joka kuuluu kolmen pienen keskuksen Mondolé Ski -alueeseen. Yövyimme alueeseen kuuluvan Frabosa Sopranan kylässä, Miramonti-hotellissa, jossa sai 102 €:lla Hiskin kanssa oman parvekkeellisen huoneen, tervetuloviinin, Aperol spritzin jättimäisen antipastilautasen kera, aamupalan, 6 ruokalajin illallisen ja pullon laadukasta Barolo-viiniä, minusta bargain! Aamulla fiilisteltiin, mitä tehdään, heiteltiin ideoita ja päätettiin jatkaa matkaa reilun tunnin päähän Limone Piemonteen. Sekin oli iloinen yllätys, joka puolella oli hienoja mäkiä dumppipäiviksi ja edelleen tyhjät rinteet, joissa sai paahtaa niin lujaa kuin halusi. Tuli läskisuksilla ikävä rinnesuksia, joilla olisi ollut jotain toivoa pysyä täysillä kaahavien tyttöjen perässä. Mutta paras se on harjoitella niillä suksilla, millä pitää selviytyä monessa paikassa. Läskisukset (ja kirkkaat vaatteet) olivat todella harvinaisuus näissä paikoissa, olimme ainoat! Kaikilla oli rinnesukset tai suurpuikkarit, eli oikeat sukset niille rinteille. Väen vähyydestä yleisesti kertoi myös se, että kumpareita ei näkynyt missään, vaikka edellisestä dumpista oli viikko. Meri-Alpeilla on vähän eri meininki kuin ruuhkaisessa ja puuteristressistä kärsivässä Chamonix’ssa. Voin siis suositella pieniä keskuksia etelässä, niitä on erityisesti autoilijalle vieri vieressä vuorijonoa pitkin.

AnnaPakkanen_hiihtomallit

Hiihtomallit Jonna, Elina ja Anna huipulla nimeltä Moro, jonne noustaan elämääkin pelottavammalla yhden istuttavalla tuolilla (suksia ei saa pitää jalassa, vaan käsissä). Kuva: Ranskalaisjantteri

AnnaPakkanen_Mondole

Mondole Skin korkein, 2382 m Monte Mondole ja houkutteleva face.

AnnaPakkanen_Prato_Nevoso2

Luonnonlumiukkoaihioita.

AnnaPakkanen_Prato_Nevoso

Pienellä paniikilla ehdittiin juuri hiihtoalueita yhdistävään tuoliin.

AnnaPakkanen_Artesina

Kello on reilusti yli viisi ja hissit on suljettu jo aikoja sitten. Silti löytyi koskematonta vakosamettia. Ei ole ruuhkaisaa, ei!

AnnaPakkanen_Frabosa_Soprana

Hiski kertoo elekielellään, mitä mieltä on sisään tulemisesta. Parveke taisi olla mieleen.

AnnaPakkanen_Frabosa_Soprana_Spritz

Aperol spritzit ja kylkiäisantipastit.

AnnaPakkanen_Limone_Piemonte3

Houkuttelevia mäkiä Limone Piemontessa.

AnnaPakkanen_Limone_Piemonte2

Ostaisiko pois kuleksimasta? Limonessa, rinteet kahta puolen ja hissi vieressä.

AnnaPakkanen_Limone_Piemonte

Auringonpaiste vaihtui taolla pikkusinkkiin.

AnnaPakkanen_Torino-Aosta

Voiko kotiinpaluumaisema olla enää parempi? Jossain Torinon ja Aostan laakson välissä. Kuva: Jonna Iljin.

 

Mutta nyt pitää keskittyä muihin hommiin, tilasin pienen oluen, jospa se helpottaisi tukkoisuutta. 🙂 Ja viereiseen pöytään tuli tuttu tanskalaispariskunta, kuulumiset kuuluu rupatella.

Ps. Ei näemmä ole sattumaa, että hyvin myös itsekseen viihtyvä on päätynyt tänne vuorille; “Introverts prefer mountains”, kuten Science Dailyn esittelemä tutkimus toteaa.

AnnaPakkanen_kausilaislook

Raikkaasta vuoristoilmasta vain vähän pöpiintynyt allekirjoittanut.

 

Raikkaasta vuoristoilmasta,

Anna

2 thoughts on “Varjoja paratiisissa

  1. Tare

    Itsekin pari kertaa Chamonix:ssä käyneenä ei voi kuin ihastella reissuasi 🙂 Kiitti että oot jaksanu raportoida näin ahkerasti! Piristää kummasti harmaata toimistopäivää..

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s